MOREN TRES GOSSOS DE CAÇA ATRAPATS EN UNA BASSA DE REG A CASTELLDANS

16/01/19

Tres cans eivissencs que es van perdre el 23 de desembre després d’una cacera. El propietari denuncia la falta de manteniment de la bassa en què van morir

Tres gossos caçadors de raça ca eivissenc han mort al quedar atrapats en una bassa de reg a Castelldans. Els gossos van entrar al perímetre de la bassa per un tram sense tancar i van caure fins al fons del dipòsit, d’on no van poder tornar a sortir. Els tres animals (una femella de tres anys i les seues dos cries) es van perdre el dia 23 de desembre després d’una jornada de cacera, segons va explicar el titular dels gossos, Antonio Fernández, veí de Castelldans. Després de vinti-dos dies de recerca, diumenge passat a la tarda un veí li va dir que havien vist uns gossos en una bassa de reg. “Hi vaig anar i vaig veure que eren les meues gosses. De seguida vaig comprendre que es van quedar atrapades sense poder sortir del vas a l’estar recobert per una lona de plàstic.” Antonio va explicar que durant les tres setmanes va sortir cada dia a buscar els gossos i fins i tot va pensar que els havien robat. “Eren caçadors, anaven xipats i estaven registrats, em costava de creure que els haguessin robat tot i que ho preferia abans de trobar-los així. Les gosses sempre tornaven al lloc on les havia soltat.Alguna cosa els havia passat”. Tanmateix, “no m’imaginava que es quedessin atrapats en un dipòsit de reg tan a prop de casa”, va dir. Antonio Fernández va denunciar als Mossos d’Esquadra la desaparició dels tres gossos i també ho va notificar al registre i el col·legi de veterinaris.

Diumenge passat va tornar a interposar una altra denúncia als Mossos per la falta de manteniment de la tanca perimetral de la bassa de reg. “De la mateixa manera que a nosaltres els caçadors ens obliguen a tenir els gossos perfectament identificats i al dia amb els permisos, seria just que s’obligui els agricultors a fer un bon manteniment a les finques i basses de regadiu”, va dir.

Diumenge, els Agents Rurals van aixecar una acta per deixar constància que s’havia trobat els gossos morts i van fer fotografies del lloc per testificar que la tanca perimetral està trencada i no hi ha un sistema d’escapatòria per als animals. Ahir, Bombers i Agents Rurals van anar fins al lloc per treure els tres gossos de la bassa amb l’ajuda del propietari.

La normativa preveu sistemes d’escapatòria d’animals

Els Agents Rurals van explicar ahir que la regulació per construir noves basses de regadiu recobertes amb lona ja inclou estructures per reduir el risc de mortalitat de la fauna. De fet, els criteris que s’han de seguir vénen donats a les llicències d’obres que atorguen els ajuntaments, va explicar el cap dels Rurals a Lleida, Llorenç Ricou. “L’entrada d’animals pot ser una font important de mortalitat de fauna. És necessari evitar l’accés i preveure mecanismes d’escapatòria als pendents interiors.”

“Totes les basses noves ja es construeixen així, les velles s’han de revisar i és d’obligat compliment posar tanques a tot el perímetre”, va explicar. La bassa on es van trobar als tres gossos morts és d’un particular que viu a Lleida, va assenyalar l’alcalde de Castelldans, Conrad Llovera. Al titular de la finca se li pot imposar una infracció administrativa o sanció per no haver tancat bé el perímetre de la bassa.

Informació publicada al Diari Segre el dimarts 15 de gener per E.Farnell

 

Share this
Go to top